Káva Peru MC Decaf 500 g - bez kofeinu na espresso

- Kompletní specifikace
- Parametry
- Káva Peru MC Decaf 500 g - bez kofeinu na espressoU dodavatele500 Kč435 Kč bez DPH
Peruánské kávovníky rostou v neuvěřitelných nadmořských výškách. Střídání teplých dnů a chladných nocí má vliv na kvalitní tvrdá zrna s nasládlým aromatem. Za většinou peruánské kávy stojí drobní farmáři s farmičkami často menšími než 1 ha. Nepoužívá se téměř mechanizace ani umělá hnojiva, proto se velká část produkce může pyšnit označením bio nebo organic.
Káva nese značku kvality Produkt Polabí, což zaručuje její ekologičnost. Je vyrobena z TOP kávových bobů z celého prémiového kávového světa v recyklovatelných obalech.
Bezkofeinová káva vznikla tzv. evropskou metodou. Při ní se kofein z nepražených zrn odstraňuje pomocí methylenchloridu. Zrna se máčejí ve vodní lázni s příměsí této látky, která zajistí, že kofein se vyplaví poměrně rychle, a v zrnech díky tomu zůstane aroma a chuť. Zbytky methylenchloridu se poté odstraňují párou.
Praží se vždy první středu v měsíci, je to rituál, který stojí za prvotřídní kvalitou těchto káv a který vyžaduje své. Pokud tedy není dočasně nějaká káva skladem, musí se vyčkat do dalšího pražení.
Vlastnosti
Region: Peru
Nadmořská výška: 1200 - 1600 m.n.m.
Odrůda: Bourbon, Catimor, Catura, Pache, Typica
Zpracování: promytá
Chuť: višně, kakaové nibsy a melasa
Proč bezkofeinovou kávu z Peru provází obrázek Kokořínských pokliček? Protože je součástí CHKO Kokořínsko, stejně jako pražírna Naturpark 12, která stojí už od svého vzniku na moderních principech sociální ekonomiky.
Kávu praží osoby se zdravotním postižením, jejichž radost z plnohodnotné práce pocítíte v každém doušku. Na přípravu espressa praží 100% jednodruhovou Arabicu.
V čem a jak tuto kávu připravit
MOKA KONVIČKA
Používáme kávu mletou na střední hrubost (zrno jako hrubá mouka). Na 3 šálky potřebujeme 15 gramů kávy a cca 160 ml vody. Nalijme studenou vodu do spodní nádoby. Naplníme sítko. To by mělo být vždy plné, zarovnané po okraj. Zašroubujeme a dáme vařit. Když uslyšíme var, ztlumíme ohřev, počkáme, až bude sběrná nádoba plná se dvou třetin. Stáhneme a hned podáváme
DOMÁCÍ KÁVOVAR
Základem přípravy espressa je správné namletí kávy. Pokud nameleme kávu příliš nahrubo, pak voda proteče kávou příliš rychle a káva bude velmi slabá. Naopak příliš jemně namletá káva se projeví tak, že káva bude příliš hořká a příliš silná. Kvalitní espresovače s mlýnkem umožňují nastavit si hrubost mletí tak, abyste si mohli ke každému zrnu napraženému na espresso, vychytat tu pro něj nejlepší hrubost. Nebojte se mlýnek s každý novým zrnem přenastavit.
PÁKA
9 gramů správně pomleté výběrové kávy (zrno jako polohrubá mouka), necháme protékat vodu o teplotě 90 stupňů pod tlakem 9 barů po dobu 20 - 25 sekund. Správné espresso obsahuje přesně 25 - 35 ml výsledné tekutiny. Na hladině by se pak měla vytvořit créma barvy lískového oříšku, která není silnější než 2 milimetry, ale ani tenčí než 1 milimetr.