Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.


04. 04. 2018

Proč jsou mikronizované doplňky stravy účinnější?

S pokrokovou technologií mikronizace částic přišla koncem 20. století česká farmaceutická firma v pod vedením PharmDr. Milana Krajíčka. Mikronizace, nebol-li zmenšování rozměrů z milimetrů na mikrometry, zvyšuje kvalitu a užitnou hodnotu výrobků.

Mikronizovat lze vitamíny, minerální látky, suché rostlinné extrakty i komponenty do kosmetických přípravků. Díky této úpravě se zvýší biologická dostupnost účinných látek. Takové produkty nesou označení logem mikronizace.

Mikronizací látek se dosáhne zmenšení částic na limit do 5 mikronů, tím se významně zvýší povrch (např. z výchozí substance s částicemi  600 µm se počet částic pomletých na velikost 5 µm navýšil 1.750.000krát a povrch částic se zvětšil 120krát). Zvýšená biodostupnost může látku přivést do systémového oběhu organismu. Takto lze dosáhnout rychlejší absorpce. Zároveň umožní úpravu dávky, která zajistí stejný efekt a také nižší výskyt nežádoucích účinků. Úpravy látek mohou vést k dosažení  bioekvivalence se zvoleným standardním přípravkem.

Mikronizovat však nelze vše. Například látky, které mají nízký bod tání nebo jsou za normální teploty v tekutém stavu, nelze upravit metodou mikronizace.

Mikronizace neznamená, že byla příroda překonána, ale produkty, které jsou mikronizovány, se jí velmi přiblížily. Užitek by z toho měli mít především spotřebitelé.

Mikronizované produkty doplňky stravy nabízíme pod značkou Queen Euniké.